BérsterilizálásA Dispomedicor az egyetlen vállalat Európában, mely 3 sterilizálási módszert is használ termelése folyamán, továbbá szolgáltatásként ajánl meglévő, valamint leendő partnereinek.
Az alábbi módszereknek köszönhetően minden anyagot sterilizálni tudunk.

Etilén-oxid sterilizálás

Az Etilén-oxid sterilizálás egy kémiai technológia. A sterilizálás egy vákuumkamrában végbemenő kémiai reakció a megfelelő antimikrobális Etilén-oxid adagolásával, figyelem bevéve az előírt fizikai és kémiai paramétereket (mint a hőmérséklet, Etilén-oxid gáz koncentráció, relatív páratartalom).
Az etilén-oxidos sterilizálás előnye:
•    a sterilizálás gázzal történik, a gáz ideális sterilizáló anyag, mert jellemzően magas diffúziós együtthatója és permeabilitása,
•    alacsony illékonyság (10,8°C),
•    gyűrűs szerkezet,
•    mérsékelt kémiai reaktivitás és
•    jelentős kompatibilitás a legtöbb műanyaggal szemben.
A Dispomedicor Zrt alkalmazott etilén-oxidos módszer nedvesítést, előkondicionálást és szellőztetést foglalhat magában.

Gőzsterilizálás
A sterilizálás autoklávban történik. A túlnyomásos, telített vízgőzzel történő sterilizálás lényege, hogy a légtelenített, zárt térbe, az autokláv ún. munkaterébe bejuttatott túlnyomásos telített vízgőz lecsapódik (kondenzálódik), miközben a gőz rejtett energiája felszabadul. (Ennek értéke 1kg 100 celziusfok hőmérsékletű gőz vízzé történő kondenzációjakor 2199,7 kJ) Ha ez a hőenergia a munkatérbe behelyezett eszközön, anyagokban stb. szabadul fel, úgy ezen jelentős hőmennyiség hatására az ezeken lévő mikroorganizmusok elpusztulnak, inaktiválódnak.
A gőzsterilizáló egy klasszikus módszer, mely egyszerűségével, hatékonyságával, alacsony költségeivel és gyorsaságával vált jól ismertté.
A Dispomedicor Zrt. a gőzsterilizáló eljárások típusai közül a túlhevítéses eljárást alkalmazza.

Ellentétben a sterilizáló módszerek többségével, a gőz
•    a legtöbb folyadékkal kompatibilis,
•    a legtöbb fémet, üveget, valamint bizonyos hőálló műanyagokat képes sterilizálni (például: acetálok egyes típusai, ABS, aromás poliuretánok, poliamid, poliallomer, polikarbonát, PEEK, polipropilén, poliszulfon, PVC egyes típusai, szilikon, teflon, gumi).
A gőzzel sterilizálható műanyagok száma függ attól is, hogy mekkora a sterilizálás hőmérséklete.
E szerint megkülönböztettünk:
•    szabványos gőzsterilizálást (általában 121 °C-on 15 percig végzik)
•    gyors vagy flash sterilizálás (134 °C hőmérsékletet végzik)


Gamma sugársterilizálás
A gamma sugársterilizáló egy fizikai technológia. A folyamat közben a sterilizálás fizikai behatás, sugárzás eredménye. Ennek az eljárásnak alkalmazásával a legkevesebb spóraszám is elérhető, még a kevésbé sterilizálható területeken is. Ez egy jelentős módszer az orvosi eszközök gyártásának iparában. A besugárzás az a módszer, amelyre szinte mindig rá lehet hagyatkozni, még olyan esetben is, ha bizonyos termékeknél egyes területek igen nehezen sterilizálhatók.
A besugárzással végzett sterilizálás az ipari sterilizálási folyamatokban általános módszerként ismert.
Előnye
•    kitűnő behatolási képesség,
•    a kezelt anyagokat gyorsan kibocsátja,
•    csak egy dózisra van szükség,
•    egyszerű módszer, egyszerű eljárási folyamattal.

Az alábbi összefoglaló táblázatban található a Dispomedicor Zrt által használatos sterilizálási módok legfontosabb paraméterei.

MegnevezésMértékegységGőzETO gázGamma
Sterilizálóban tartózkodási időóra2,51225,8
1 alkalommal sterilizálható mennyiség5,518,43 28
Éves szinten max. kapacitás12 81313 418 9 315
Jelenlegi kapacitás kihasználás3 5752 875 7 984
Jelenlegi kapacitás kihasználás %27,90%21,43% 85,71%
Használhatósága
Kötszer, (legtöbb fém, üveg,bizonyos hőálló műanyag)Kötszer, Izoláló szettek, Tű, Fecskendő,Inf.tranf.szerelékBizonyos műanyag alapanyagú fecskendő, inf.és transzf.szerelék,tampon
Előnye
egyszerű folyamatú eljárás, hatékony, újrafelhasználható eszközöknél,anyagoknál többször is használható, alacsony költségű, gyors, környezettel, az emberi egészséggel és biztonsággal legjobban összeegyeztethetőhatékony, mérsékelt kémiai reaktivitás, tömeggyártású, olcsóbb műanyagokkal való összeférhetőségeegyszerűbb folyamatú eljárás, kitűnő behatolási képesség, csak egy dózisra van szükség
Hátránya
bizonyos fémek korroziálhatnak, bizonyos műanyagoknál ill. ragasztott felületeknél az anyag fizikai állapotát változtatjabonyolultabb folyamatú eljárás, mérgező maradékanyagot hagy maga után, gyúlékonyság és robbanékonyságbizonyos tömeggyártású olcsóbb műanyagoknál nem használható, kezdeti tőkeigényesség(megfelelő biztonsággal ellátott létesítmény kialakítása)