Egészségügyi hulladékfeldolgozás
A környezetvédelem és a hulladékfeldolgozás napjaink kiemelkedő fontosságú, a jövő nemzedékeit súlyosan érintő, stratégiai kérdés. A különböző kategóriájú hulladékok kezelésének, feldolgozásának szigorú szabályozási rendszere van. Európában az egészségügyi veszélyes hulladékok kezelésére különféle szabályozások vannak érvényben. Ezek közül a Magyarországon érvényes szabályozások a legszigorúbbak.

Az egészségügyi hulladék veszélyesnek tekinthető, mivel papírok, műanyagok, üvegek és textilek mellett fecskendőket és injekciós tűket is tartalmaz, hiszen az ezekből képződött hulladék gondatlan kezelése önmagában is súlyos baleseteket idézhet elő. Ezt a kockázatot rendkívüli mértékben fokozza a szerves anyagok (pl. használt tű, kötszer) esetleges jelenléte.
A betegápolási tevékenység során keletkező hulladékot minden esetben különleges módon kell kezelni. A hulladékot külön erre a célra fenntartott tartályokban kell gyűjteni, melynek tartalmát a kórház területén kell biztonsággal ártalmatlanítani, vagy kifejezetten egészségügyi hulladék-feldolgozó berendezéshez kell szállítani a hatályoselőírásoknak megfelelő módon.
A kommunális hulladékgyűjtőbe történő szállítás előtt a hulladékot fertőtleníteni kell, a fecskendőket pedig meg kell semmisíteni.
A Dispomedicor Zrt. által alkalmazásra javasolt technológiai megoldás lényege az egészségügyi hulladék egy speciális, külön erre a célra kifejlesztett, minden szempontból megbízható és biztonságos készülékben történő közömbösítése oly módon, hogy a fertőzött hulladék egy nagy keménységű darálóban (a készülék alkatrészei a fémek piacán jelenleg található legellenállóbb anyagból készülnek, így akár üveg és rozsdamentes acélból készült sebészeti műszerek darálására is alkalmas) kerül feldolgozásra. Az így kezelt egészségügyi hulladék apró részekre bomlik, illetve magas hőmérsékleten (138?C) elveszíti szerves anyag tartalmát. Bármilyen jellegű is legyen a származék, az így feldolgozva teljesen megsemmisítésre kerül. Ugyanakkor a megolvadt műanyagok okozta beragadás problémaköre is megoldott. Az így keletkezett homogén massza kommunális hulladékként kezelhető.

A számítógép vezérelt készülék üzemeltetése gyors és hatékony megoldást tesz lehetővé, ugyanakkor a környezeti és higiéniai előírásoknak is egyaránt megfelel. Hatékony és energiatakarékos, költségkímélő (veszélyes hulladék fuvarozás kiiktatva) – ráadásul rendkívül biztonságos és megbízható is. Lényegéből adódóan könnyen felügyelhető a hulladékkezelés folyamata (a ciklus minden fázisa automatikusan regisztrálásra és merevlemezen tárolásra kerül), így bármikor és könnyen kontrollálható, visszakereshető és nyomon követhető az összes paraméter (pl. keletkező hulladék mennyiség – megsemmisített veszélyes hulladék, a keletkezés helyszíne és a feldolgozott massza útja, stb.), mely kritikus veszélyességi pontokat jelenthet az egészségügyi hulladékok kezelésében.