SzabadalomA világot mindig is a rendhagyó gondolatok, fantasztikus felfedezések, életmód formáló találmányok vitték előbbre. Mindannyiunk életében megszámlálhatatlan találmány, felfedezés alapján készült gyártmány könnyíti meg feladataink elvégzését, jobbítja hétköznapjainkat. Ugyanakkor hallottunk olyan szomorú híreket is, hogy egy jó ötletet valaki más vitt sikerre, annak gyümölcseit is egyedül élvezve, kirekesztve a zseniális gondolat kitalálóját, azaz az egyedül erre érdemes felfedezőt. Ezért nagyon fontos, hogy a mai piaci verseny során talán egyedül versenyelőnyt kovácsolni képes fejlesztések alapját képező találmányok jogilag is biztosítva legyenek. Ennek egyik módja a szabadalmi eljárások keretében megszerzett oltalom.
A Dispomedicor termékeinek márkanevei, valamint a Freesia és Pharmico logók védjegyoltalmat élveznek. Ezenkívül számos találmányt, eljárás és terméket szabadalmaztatott vállalatunk.

Biztonsági tű
A biztonsági tű egy speciális oldalra elhajtható tűvédővel ellátott injekciós tű, mely az innovációnak köszönhetően a használat közbeni sérülések elkerülésére lett kifejlesztve.

Ezzel a találmánnyal az ismert megoldások hiányosságainak kiküszöbölése mellett azt a célt tűztük ki, hogy a tű már kicsomagoláskor, vagyis közvetlenül a használatbavétel előtt védve legyen, valamint használat után a tűvédőt egyszerűen felhajtva véglegesen rögzíthető legyen, így biztosítva állandó védelmet egyéb eldobható alkatrész nélkül.
A kitűzött célt egy olyan oldalra elhajtható tűvédő segítségével oldjuk meg, melynél a tűt egy oldalán felhasított és zsanér körül oldalra elhajlítható védőcső veszi körül.

Higiénés termékek előállításához szükséges alapanyaggyártási eljárás
A találmány elsősorban a nők életminőségét javító higiénés termékek előállításához szükséges alapanyagokra vonatkozik. A gyártási eljárással főként olyan cellulóz alapú higiénés ultra vékony betétek előállítása válik lehetővé, amely az ismerteknél jobb nedvszívó tulajdonsággal rendelkezik, de mégis az árérzékeny vásárlóknak is elérhetővé válik.
Ezzel az eljárással a drága, magas vízfelhasználású, környezetszennyező nedvszívó papírmagot cellulózból, adott esetben ragasztóval előállító eljárások helyett kiváló nedvszívó tulajdonságú, olcsó, hordozóanyag nélküli alapanyagot kívánunk előállítani, melyből akár tisztasági betét, szárnyas betét vagy akár pelenka állítható elő.

Napelemes burkoló- vagy építőelem
Építmények napsütötte oldalaira rögzített napelemes burkoló- vagy építőelem olyan építmények felületeinek burkolására vagy kialakítására alkalmas, ahol villamos energiatermelésen kívül hőszigetelés is szükséges.
A napelemes burkoló- vagy építőelem építmények, vázszerkezetek benapozott, függőleges oldalfalaira és/vagy lapos tetejére helyezhető, a napsugárzás irányára jórészt merőleges áramfejlesztő napelemekkel rendelkezik. A napelemek hordozója lehet hő- és vízszigetelő, légzáró, valamint zajcsökkentő képességű elem. Adott esetben megoldható az épületek felületeinek a napsugárzás irányát automatikusan követő (intelligens) burkolása is. A burkolóelemmel rosszul szigetelt épületeket, elsősorban panelépületeket utólag el lehet látni hatásos szigeteléssel és egyidejűleg áramot is lehet – kifejezetten környezetbarát módon – termelni.
A találmány kifejlesztésében azt a célt tűztük ki, hogy a napelemes építő- vagy burkolóelem egyrészt szigeteljen, a fal síkjából ne ugorjon ki számottevően, másrészt lehetőleg minden évszakban és a nap minden szakaszában a lehető legtöbb áramot termeljen.
Az elemek külső eleme fűrészfogszerűen van kialakítva, a napelemek közelében fényvisszaverő felület (tükör) van elhelyezve. A napelemek elektromosan egymással, valamint egy energiahasznosító rendszerrel vannak összekapcsolva. A megoldásra az jellemző, hogy a napelemeket hordozó szerkezet habosított hőszigetelő panelként, vagy többrétegű, integrált héjszerkezetként van kialakítva, amely egy külső héjból, valamint egy hő-és hangszigetelő anyagból áll. A napelemek csak a fűrészfogak napsugárzás felé eső részére vannak felerősítve, a tükör pedig a napelemmel párhuzamosan, a vele szemben lévő fűrészfogfelületre van rögzítve.

Digitális irányítású, interaktív térbeli kirakójáték

A játék gyártást forradalmasító háromdimenziós, elforgatással működő, fix középrésszel rendelkező logikai játékhoz nyújt interaktív megoldási, azaz kirakási segítséget.
A találmány célja, hogy egy, a játékba épített elektronikán keresztül, egy kirakó-program felhasználásával, interaktív módon egy bonyolult térbeli kirakójáték kirakására, a kirakás begyakorlására megtanítsa a felhasználót, ezáltal a logikai gondolkodását és a térlátását fejlessze. Rájöttünk, hogy a bonyolult, elforgatható oldalakkal rendelkező logikai játékok kirakása megtanítható, illetve begyakorolható, ha az elforgatható oldalak mozgását egy forgásérzékelő és digitalizáló egységgel követjük és a kirakást egy, a játék bármely állásából a véghelyzetbe való kirakásig, a kirakást vezérelni képes, interaktív szoftverrel ellátott számítógép útján, jelzőfényekkel segítjük.